Paparan: Kontras Tinggi | Asal
white blue red green big font small font W3C
22 March 2019 / 16 Rejab 1440
Tetapan

BULETIN UPNM

Lawatan Kajian Program Elektif Kesan Radiasi Elektromagnet Terhadap Kesihatan Penduduk Sekeliling

Penulis :FPKP Selasa, 18 Sep 2012


Taiping, 27 Ogos 2012 – Fakulti Perubatan dan Kesihatan Pertahanan (FPKP), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) telah menganjurkan Modul Elektif bagi program doktor perubatan bertujuan untuk memperluaskan pengalaman mahasiswa dalam bidang perubatan dan kesihatan dengan memperluaskan ilmu pengetahuan. Program ini memberi peluang kepada mahasiswa untuk memperkukuhkan pengetahuan berkenaan topik yang tidak terdapat di dalam kurikulum perubatan sepanjang tempoh pengajian. Sepanjang perjalanan program ini, mahasiswa berpeluang untuk belajar bekerja secara berkumpulan, membuat perancangan dan strategi, berinteraksi dengan masyarakat dan mempersembahkan hasil pemerhatian. Dalam program elektif yang diadakan julung-julung kalinya ini, tajuk yang telah dipilih ialah berkenaan kajian kesan radiasi elektromegnet dari menara pemancar telekomunikasi terhadap kesihatan penduduk sekeliling.

Program ini disertai oleh 30 orang pelajar perubatan Tahun 1 dari FPKP yang berlangsung selama 3 hari bermula dari 25 hingga 27 Ogos 2012 bertempat di beberapa kawasan perumahan di sekitar Taiping, Perak. Penyelia bagi program ini terdiri daripada Ketua Unit Kesihatan Masyarakat FPKP sendiri iaitu Prof Dr Adlina Suleiman, Pensyarah Kanan Fakulti Kejuruteraan (FKJ) iaitu En. Muhamad Azani Yahya, pensyarah-pensyarah FPKP dan beberapa staf dari FPKP dan FKJ.Program ini bermula dengan taklimat bersama penduduk bertempat di SMK Darul Ridwan bertujuan memberi maklumat dan kesedaran mengenai kesan radiasi elektromagnet dari menara telekomunikasi terhadap kesihatan penduduk. Temu ramah dari rumah ke rumah pula dilakukan oleh pelajar-pelajar perubatan dalam usaha pengumpulan data berkaitan dengan kesan radiasi di Taman Saujana Jaya, Au Long dan di Jalan Masjid Au Long yang mempunyai banyak menara pemancar telekomunikasi.

Sepanjang tempoh temu ramah tersebut banyak penemuan, laporan dan maklum balas yang diberikan oleh penduduk tempatan berkenaan dengan kesan elektromagnet terhadap diri, keluarga dan jiran tetangga. Aduan seperti sakit kepala berterusan, pening, hilang selera makan, kelesuan, dan sukar tidur sering kali diterima daripada penduduk yang menetap dalam radius 100m daripada menara pemancar telekomunikasi. Penemuan utama program ini mendapati terdapat banyak aduan mendakwa menghidap kanser dan terdapat juga kematian ahli keluarga akibat kanser sejak 5 tahun menara pemancar telekomunikasi didirikan.

Kedatangan pelajar-pelajar perubatan UPNM di Taiping disambut baik oleh penduduk dan mereka menjadikan kedatangan pelajar ini sebagai medium untuk menyampaikan aduan dan rintihan mengenai kesan yang dialami apabila menara pemancar telekomunikasi ini didirikan berdekatan dengan perumahan mereka. Penduduk setempat juga berharap agar program seperti ini dapat diteruskan agar dapat memberi kesedaran, maklumat dan bantuan kepada penduduk.

Kemaskini Terakhir : Selasa, 18 September 2012