Paparan: Kontras Tinggi | Asal
white blue red green big font small font W3C
22 March 2019 / 16 Rejab 1440
Tetapan

BULETIN UPNM

Anugerah ICT Asia Pasifik (APICTA)

Penulis :PPPI Rabu, 31 Okt 2012


KUALA LUMPUR, 16 OKT 2012 –YB Datuk Seri Panglima Dr Maximus Johnity Ongkili, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, telah menyampaikan Anugerah APICTA (Asia Pacific ICT Awards) Malaysia 2012 kepada 14 kategori pemenang dan 18 penerima merit pada satu majlis yang telah dianjurkan oleh MDeC (Multimedia Developement Corporation ) baru baru ini di Sime Darby Convention Center.

Anugerah ICT Asia Pasifik (APICTA) adalah Program Anugerah Antarabangsa yang dimulakan oleh Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) yang bertujuan untuk menyediakan satu platform untuk pencipta dan usahawan dalam sektor ICT di rantau ini untuk menanda aras produk dan rangkaian mereka. Ia juga bertujuan untuk merangsang ekonomi, hubungan perdagangan dan pemindahan teknologi serta menyediakan syarikat dengan peluang pemadanan perniagaan dan pendedahan kepada pemodal teroka, pelabur, dan selain meningkatkan kesedaran masyarakat dalam ICT.

Dengan tema “Merangsang Kreativiti, Inovasi dan Kecemerlangan dalam ICT”, Anugerah ICT 2012 menyaksikan 342 penyertaan, peningkatan 39 peratus berbanding tahun lepas. Dengan 18 kategori yang mewakili pelbagai komponen ICT, anugerah dibuka bukan sahaja untuk syarikat ICT tempatan, tetapi juga individu dan pelajar.

Salah satu kategori yang dipertandingkan adalah “Best of Research and Development” dan telah dimenangi oleh projek “Search and Rescue Tactical Management 2.0” dari Universiti Pertahanan Nasional Malaysia dimana projek tersebut adalah sistem pengurusan taktikal bagi kegunaan operasi mencari dan menyelamat.

Kesemua pemenang bagi Anugerah APICTA Malaysia telah dipilih oleh panel hakim yang terdiri daripada pakar-pakar industri tempatan dan pemimpin pemikiran ICT dimana mereka akan mewakili Malaysia untuk Anugerah Antarabangsa Asia-Pacific ICT Alliance (APICTA) yang akan diadakan di Negara Brunei Darussalam pada 5 Disember 2012.

Kemaskini Terakhir : Rabu, 31 Oktober 2012