Paparan: Kontras Tinggi | Asal
white blue red green big font small font W3C
16 June 2019 / 13 Syawal 1440
Tetapan

BULETIN UPNM

Istiadat Perbarisan Diraja dan Pengurniaan Watikah Tauliah Pegawai Kadet UPNM

Penulis :BKKPA Rabu, 20 Feb 2013


UPNM, 2 Feb 2013 - Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) telah mengadakan Istiadat Perbarisan dan Pengurniaan Watikah Tauliah Pegawai Kadet Universiti Pertahanan Nasional Malaysia bertempat di Dataran PTD dan Dewan Tun Templer, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur hari ini. Istiadat ini telah disempurnakan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XIV Almu’tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah. Turut berangkat adalah Seri Paduka Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah.Istiadat Perbarisan Diraja dan Pengurniaan Watikah Tauliah pada tahun ini melibatkan seramai 297 orang Pegawai Kadet dengan pecahan pengambilan tahun 2006 (32 orang), 2007(94 orang) dan 2008 (171 orang). Daripada 297 orang yang ditauliahkan, seramai 168 orang Pegawai Kadet ditauliahkan ke dalam Perkhidmatan Tentera Darat iaitu 146 Pegawai Kadet Lelaki dan 22 Pegawai Kadet Wanita. 51 orang ditauliahkan ke dalam Perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia iaitu 50 orang Pegawai Kadet Lelaki dan seorang Pegawai Kadet Wanita. Baki 78 orang ditauliahkan ke dalam Perkhidmatan Tentera Udara Malaysia iaitu terdiri dari 68 Pegawai Kadet Lelaki dan 10 Pegawai Kadet. Pegawai Kadet yang ditauliahkan ini sebagai Leftenan Muda atau setaraf adalah terikat untuk berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selama 10 tahun.

Pada tahun ini, Pegawai Rendah Muda Bambang Adi Sumantri Bin Bambang Sukocho telah terpilih sebagai Pegawai Kadet Terbaik Keseluruhan, manakala 3 lagi Pegawai Kadet telah terpilih untuk anugerah Pegawai Kadet Terbaik mengikut Perkhidmatan Darat, Laut dan Udara. Pemilihan adalah berdasarkan criteria kecemerlangan dalam kepimpinan, ketenteraan, sahsiah dan akademik.

Turut hadir pada Istiadat Perbarisan Diraja dan Pengurniaan Watikah Tauliah Pegawai Kadet UPNM ini ialah Menteri Pertahanan, Pro Canselor UPNM, Panglima Angkatan Tentera, Timbalan Panglima Tentera Darat, Timbalan Panglima Tentera Laut, Timbalan Panglima Tentera Udara, Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi, Naib-naib Canselor Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), Mantan Panglima Angkatan Tentera serta Atache Pertahanan Negara asing.

Kemaskini Terakhir : Rabu, 20 Februari 2013