Paparan: Kontras Tinggi | Asal
white blue red green big font small font W3C
25 March 2019 / 19 Rejab 1440
Tetapan

BULETIN UPNM

Dato' Dr. Wan Hashim dianugerah gelaran Profesor Emeritus

Penulis :FPPP Rabu, 05 Nov 2014


KUALA LUMPUR, 3 November 2014 - Dekan Fakulti Pengajian dan Pengurusan Pertahanan (FPP), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Profesor Dato’ Dr Wan Hashim bin Wan Teh telah dianugerahkan gelaran yang sangat berprestij, PROFESOR EMERITUS oleh salah sebuah universitI tertua dan unggul di Malaysia iaitu Universiti Kebangsaan Malaysia sempena Majlis Konvokesyen Kali Ke-42 pada 3 November 2014.


Sesungguhnya sumbangan beliau dalam bidang akademik, khususnya dalam kajian tamadun dan rumpun Melayu selama ini mendapat pengikhtirafan yang sewajarnya. Antara sumbangan Profesor Emeritus Dato’ Dr Wan ialah menulis dua (2) buah buku bergambar Perang Dunia Kedua di Malaya, diiktiraf sebagai pakar dalam kajian gerakan gerila melayu Force 136, pernah dilantik sebagai perunding kepada BBC London untuk filem dokumentari Force 136. Beliau juga pernah membentangkan kertas kerja di Australian National University mengenai Force 136 dan terkini pada tahun ini pembentangan di Auckland, New Zealand tentang Malay-Polynesians Ancestral Homeland.


Tahniah dari seluruh warga FPPP khususnya dan UPNM amnya di atas penganugerahan gelaran Profesor Emeritus ini.Kemaskini Terakhir : Rabu, 05 November 2014