Paparan: Kontras Tinggi | Asal
white blue red green big font small font W3C
28 January 2022 / 25 Jamadil Akhir 1443
Tetapan

PROGRAM PENCARIAN BAKAT BARU MENEMBAK 2017

PROGRAM PENCARIAN BAKAT BARU

ATLET SUKAN MENEMBAK UPNM SIRI 1 2017

Program Pencarian Bakat Baru Atlet Sukan Menembak UPNM Siri 1 2017 telah berlangsung pada 26 Februari 2017 bertempat di Lapang Sasar 10 Meter UPNM. Program ini dianjurkan oleh Pusat Kecemerlangan Sukan (PKS) Menembak UPNM. Program ini melibatkan 36 orang pelajar daripada 3 fakulti iaitu Fakulti Kejuruteraan, Fakulti Pengajian dan Pengurusan Pertahanan dan Fakulti Sains dan Teknologi Pertahanan. Senarai nama pelajar yang terlibat bagi Program Pencarian Bakat Baru Atlet Sukan Menembak UPNM Siri 1 2017 adalah seperti di Lampiran A.

Bagi penganjuran program ini, ianya yang merupakan penganjuran Siri 1 bagi tahun 2017. Program ini bertujuan untuk mengenalpasti bakat-bakat baru dikalangan pelajar UPNM dan seterusnya menjadi salah satu platform di dalam menggerakkan program PKS Menembak.

Program Pencarian Bakat Baru Atlet Sukan Menembak UPNM Siri 1 2017 mendapat kerjasama daripada fakulti telibat dengan memberi senarai nama pelajar berdasarkan kriteria-kriteria berikut :

· 12 orang pelajar tahun 1 (Program Ijazah 2016/2017) bagi setiap

Fakulti yang terlibat.

· PNGK 3.00 ke atas.

· Pecahan jantina pelajar (6 pelajar lelaki dan 6 pelajar wanita).

· Pecahan kategori pelajar (6 pelajar kadet dan 6 pelajar awam).

Program Pencarian Bakat Baru Atlet Sukan Menembak UPNM Siri 1 2017 ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti bakat baru di kalangan pelajar untuk acara-acara menembak berikut:

· 10m Air Pistol Lelaki dan Wanita

· 10m Air Rifle Lelaki dan Wanita

MASA

ACARA

9.00 pagi – 10.00 pagi

Pendaftaran dan Minum Pagi

10.00 pagi – 11.00 pagi

· Taklimat Program

· Arahan Keselamatan Lapang Sasar

· Pengenalan Kepada Sukan Menembak Air Pistol & Air Rifle

11.00 pagi – 1.00 tengahaari

· Basic Technique – Air Pistol & Air Rifle

1. Positioning

2. Holding

3. Breathing

4. Aiming

5. Triggering

6. Follow Trough

1.00 tengahari – 2.00 petang

Rehat / Solat Zohor

2.00 petang – 4.00 petang

· Ujian Fizikal Atlet - Air Pistol or Air Rifle

· Sesi Ujian Menembak

4.30 petang

Bersurai

Di dalam program ini, setiap pelajar didedahkan dengan beberapa perkara asas yang penting bagi Sukan Menembak. Pengisian bagi program ini adalah seperti jadual di bawah:

Segala persiapan untuk memastikan program berjalan dengan lancar telah dibuat mengikut setiap prosedur yang telah ditetapkan. Sepanjang program berlangsung setiap pelajar telah didedahkan dengan pemahaman berkenaan sukan menembak dari segi teori dan praktikal. Pelajar-pelajar yang terlibat juga diberi peluang untuk menunjukkan bakat masing-masing sepanjang proses pemilihan atlet sukan menembak UPNM. Pemilihan dilakukan dengan mengambil kira faktor fizikal dan juga penerimaan pelajar memahami dari segi teknik menembak yang telah diterangkan secara teori dan praktikal. Senarai pelajar yang terpilih selepas menjalani proses saringan adalah seperti di Lampiran B.

Secara keseluruhannya penganjuran Program Pencarian Bakat Baru Atlet Sukan Menembak UPNM Siri 1 2017 ini telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya. Jumlah penyertaan yang diterima telah menunjukkan prestasi sambutan yang amat memberangsangkan serta membanggakan bagi melaksanakan program ini sebagai program tahunan bagi menggerakkan program PKS Menembak dan melahirkan atlet menembak UPNM secara umumnya dan membentuk kecemerlangan bakat pelajar secara khususnya. Pelaksanaan program ini juga menjadi salah satu langkah terbaik bagi program PKS Menembak untuk mengenal pasti bakat-bakat baru atlet menembak selain memantau prestasi pelajar yang terpilih dari semasa ke semasa.

Adalah diharapkan agar setiap pihak dapat memberi sokongan sepenuhnya terhadap penganjuran Program Pencarian Bakat Baru Atlet Sukan Menembak UPNM agar dapat mencapai objektif yang telah disasarkan. Sambutan penyertaan terhadap kejohanan yang dianjurkan ini sudah pasti akan dapat melahirkan atlet menembak yang mampu bersaing di peringkat kebangsaan di masa akan datang bagi membentuk sebuah Pasukan Menembak UPNM yang berkualiti dan mampu membawa pulang kejayaan serta mengharumkan nama universiti. Dengan segala komitmen yang diberikan oleh setiap pihak, diharapkan juga agar dasar dan program sukan yang telah dirangka oleh Kementerian Pendidikan Tinggi dapat dilaksanakan dengan jayanya dalam memertabatkan Sukan Menembak negara

Tarikh Kemaskini: 12 Oktober 2018