

FPJB & Jabatan	Pusat Keselamat	an Siber Dan H	Revolusi Indus	tri Digital (PKS&	zRID)
Nama Program	Digital Forensic, Evidence & Investigation (DFEI)				
Sinopsis	The course is d practise, and c Investigation(DF forensics to unc	esigned to pro ase study ap FEI). The parti lerstand, inves	ovide the parti proach for the cipants will ex- tigate and ana	cipants with a c ne Digital Fore pose to the basic lyse computer c	combination theory, ensic, Evidence & c concepts of digital erime activities and olicy guidelines and
Hasil Pembelajaran	Student be able to				
(Learning Outcomes)	 Experience the core computer science theory and practical skills necessary to perform rudimentary computer forensic investigations. 				
		•		ands-on approac	
	investigation of incidents, detection hacking attacks and extracting evidence solve the threats and attacks and				
		5. Apply various tools to perform digital forensics and investigation.			
Kaedah Pelaksanaan (Mode of Delivery)	Dalam Talian				
	Fizikal	/			
	Catatan:				
	 Course will be conducted in class and computer lab. Methods of learning include class discussion, tutorials, assignments and exercises. Students will apply various digital forensics tools in performing digital forensics investigation. 				
Tempoh Pengajian	Part Time	Minggy /	Semester	Tompoh	Hari Bakaria /
(Duration of Study)	Part Time	Minggu / Semester	Semester	Tempoh Pengajian	Hari Bekerja / Hujung Minggu
	Panjang				
	Pendek			4 hari	Hari Bekerja/ Hujung Minggu
	Latihan Industri				
Kumpulan Sasaran (Target Participant)	Students, researc			• 1	sts, and people who vestigation (DFEI)
Syarat Permohonan/ Syarat Kemasukan (Admission Requirement)	Basic computer	knowledge is r	equired for this	s course.	





Struktur Kursus	Day 1
(Course Outline) /	1. Introduction to Digital Forensic
Struktur Kurikulum	2. Admissibility of Evidence
(Topics Covered)	3. Digital Evidence, Digital Crime Scene and First Responder
	Day 2
	1. Data Acquisition and Duplication
	2. Recovering Deleted Files
	3. Data Hiding
	4. Law, Subpoena and Warrant (Triage and Digital Evidence)
	Day 3
	1. How Internet Work
	2. Email Investigation
	3. Browser Forensic
	4. User Activity
	5. Mobile Forensic
	Day 4
	1. Open Source Investigations
	2. Expert report
	3. Crime Scene Investigation
Yuran Kursus	RM4,500 per person
(Course Fee)	



Digital Forensic, Evidence and Investigation Course

	Training Schedule		
DAY 1	Topics	Duration	
8.00 am – 8.30 am	Registration & Breakfast	30	
		minutes	
8.30 am – 9.30 am	Course Overview	1 hour	
9.30 am – 10.30	Introduction to Digital Forensic	1 hour	
am			
10.30 am - 11.00	Morning Break		
am			
11.00 am – 1.00	Admissibility of Evidence	2 hours	
pm			
1.00 pm – 2.15 pm	Lunch and Prayer		
2.15 pm – 4.15 pm	Digital Evidence, Digital Crime	2 hours	
	Scene and First Responder (Guest		
	Speaker)		
4.15 pm – 4.30 pm	Knowledge Check	15 min	
4.30 pm - 5.00 pm	Tea Break & End of Day 1		
		4 hours	
		30 min	

DAY 4	Topics	Duration
8.00 am - 8.30	Breakfast	
am		
8.30 am – 9.15	Day 1 Review	45 min
am		
9.15 am – 10.30	Data Acquisition and Duplication	1 hour 15
am		min
10.30 am – 11.00	Morning Break	
am		
11.00 am – 12.00	Recovering Deleted Files	1 hour
pm		
12.00 pm – 1.00	Data Hiding	1 hour
pm		
1.00 pm – 2.30	Lunch and Prayer	
pm		
2.30 pm – 4.15	Law, Subpoena and Warrant	1 hour 45
pm	(Triage and Digital Evidence)	hour
4.15 pm – 4.30	Knowledge Check	15 min
pm		
4.30 pm - 5.00	Tea Break & End of Day 2	
pm		
		6 hours

MAKLUMAT PROGRAM



DAY 3	Topics	Duration
8.00 am – 8.30 am	Breakfast	
8.30 am – 9.15 am	Day 2 Review	45 min
9.15 am – 9.45 am	Overview on how internet work.	30 min
9.45 am - 10.30	Email Forensic	45 min
am		
10.30 pm – 11.45	Browser Forensic	1 hour 15
pm		min
11.45 pm – 1.00	User Activity	1 hour 15
pm		min
1.00 pm – 2.15 pm	Lunch and Prayer	
2.15 pm – 4.15 pm	Mobile Forensic	2 hours
4.15 pm – 4.30 pm	Knowledge Check	15 min
4.30 pm - 5.00 pm	Tea Break & End of Day 3	
		6 hours
		45 min

DAY 4	Topics	Duration
8.00 am - 8.30	Breakfast	
am		
9.00 am – 9.15	Day 3 Review	15 min
am		
9.15 am – 10.30	Open Source Investigations	1 hour 15
am		min
10.30 am –	Forensic Investigation Report.	1 hour 30
12.00 pm		min
12.00 pm – 1.00	Lunch and Prayer	
pm		
1.00 pm – 2.30	Lunch and Prayer	
pm		
2.30 pm - 4.45	Mock Crime Scene Investigation	2 hours
pm	Exercises and Group Presentation	15 min
4.45 pm - 5.00	Tea Break & End of Course	
pm		
		5 hours
		15 min